Városi BMW kisautó 2015-re

2008.09.12. 13:51

A BMW vezérigazgatója, Norbert Reithofer beszélt a német sajtónak a mega-city tervezetről, amely még szinte csak az elhatározás szintjén létezik.

Az igazgató szavaiból annyi derült ki, hogy az autó főként városi használatra lesz alkalmas, hasonlóan a Mercedes által gyártott Smarthoz, és kétféle motorral lesz elérhető: egy elektromos és egy igen hatékony belső égésű motor mozgatja majd. Reithofer szavaiból ugyanakkor nemigen derült ki, hogy ezek közül választhatnak-e a vásárlók, vagy mindkét motort beépítik mindegyik autóba, lényegében egy hatékony hibrid hajtásláncot alkalmazva.

A BMW az 1960-as évek közepe - a Trabant-méretű 700-as sorozat gyártásának leállítása - óta nem készített kisautókat saját néven, ám a jelenlegi, egyre inkább energiaválsággal fenyegető helyzetben kifejezetten jól jönne egy ilyen modell. Nemcsak gazdasági szempontból, de annak érdekében is, hogy a BMW környezettudatosabb vállalatnak tűnjön, amit a vásárlók manapság egyre inkább értékelnek. Emellett valószínűleg üzleti szempontból is megérné egy Smart-szerű kisautó elkészítése, hiszen Nyugat-Európában egyre több jómódú városi vásárlót vonzanak a kis méretű és fogyasztású autók.

A mega-city egyelőre nem több ködös tervnél, amelyről az elmondottaknál sokkal többet valószínűleg még a BMW szakemberei sem tudnak, de egyáltalán nem véletlen, hogy mostanáig csak eddig jutottak a tervezésben, és hét év fejlesztési időt jósolnak. Münchenben ugyanis igen elfoglaltak a fejlesztőmérnökök: nemcsak az aktuális kínálatot kell frissen tartaniuk, de néhány éven belül egész sor takarékos hibrid modellt kell elkészíteniük, így az új kisautó tervezésével csak 2012 után tudnak nagyobb intenzitással foglalkozni.