Elnöki páncéllimó S600-ból

2008.09.23. 15:22

A nyújtott tengelytávú S600 Pullmannból készített magas védettségi szintű változatot a Mercedes biztonságtechnikai részlege.

Az államfőknek, milliárdosoknak, uralkodóknak és egyházfőknek szánt, 6,3 méter hosszú és 4,3 méteres tengelytávú sofőrös limuzin új változatát B6/B7 biztonsági szintet nyújtó páncélzattal látták el, amely védelmet nyújt a katonai kézifegyverek lövedékei és a kézigránátok repeszei ellen, sőt, bizonyos mértékig a robbanóanyagok hatásának is ellenáll. A különleges védelem mellé persze kivételes kényelem is jár: hátul négy utas foglalhat helyet egymással szemben masszázsfunkcióval ellátott ülésekben, a két első üléstől üvegfallal elválasztva. Természetesen az utastér légkondicionált, és a legmodernebb szórakoztató és információs rendszerrel szerelték fel, amelynek többek közt egy 19 hüvelyk képátlójú lapos képernyő is a részét képezi. Szokatlan kényelmi szolgáltatás, hogy az autó hátsó futóműve 40 mm-rel megemelhető a ki- és beszállás megkönnyítésére.

Az S600 Pullmann Guard műszaki szempontból nem különbözik lényegesen a páncélozatlan változattól. Ugyanaz az 517 lóerős, 5,5 literes, ikerturbós V12-es motor hajtja, csupán a futóművet kellett megerősíteni és áthangolni a megnövekedett tömeg miatt. Ezenkívül csupán a beépített tűzoltórendszer, az öntömítő üzemanyagtartály és a defektmentes gumiabroncsok jelentenek érdemi változást a többi meghosszabbított S-osztályú Mercedeshez képest.

Egyre inkább úgy néz ki, hogy a Daimler AG véget készül vetni a Maybach-kalandnak, és inkább a Mercedes márka presztízsét szeretné tovább fényesíteni. Erre utal, hogy most már ismét inkább a megnyújtott S-osztályt propagálják a hasonló méretű és hasonló szolgáltatásokat nyújtó Maybach 62-es helyett.