Ford T Model modern köntösben

2008.10.22. 12:14


Galéria - kattintson a képre

A Ford Motor Company a Model T századik születésnapjára írt ki pályázatot, a részt vevő öt egyetemi csapat arra kapott megbízást, hogy készítsék el az autó modern megfelelőjét: legyen legalább kétszemélyes, egyszerű, könnyű, praktikus, megbízható, hatótávolsága érje el a 200 km-t, és ne kerüljön többe 7000 dollárnál.
A feladatot legjobban az Aachen-i Egyetem Autómérnöki Kara oldotta meg, melynek nyolctagú, diákokból és mérnökökből álló csapata 25 ezer dolláros ösztöndíjjal lett gazdagabb. A Model T 2015 egy apró háromszemélyes pick-up, melyben az utasok egymás mellett hátul, míg a sofőr elöl, középen foglal helyet, így aztán nincs szükség bal- illetve jobbkormányos változatokra. A jármű tömege 800 kg, a hajtást elektromotorral támogatott apró benzines egységre illetve teljesen elektromos megoldásra bíznák, de utóbbi jelentősen megnövelné a típus tömegét és árát. A CO2-kibocsátás a választott megoldástól függően 54 és 100 g/km között változhat. Az autó becsült ára 6780 dollár.
Az Aachen-i Egyetem régóta jó kapcsolatot ápol a Forddal, és sokat dolgoznak együtt a Ford egyetlen Amerikán kívül eső fejlesztőközpontjával, mely véletlenül szintén pont ebben a városban található.
Második helyen a melbourne-i Deakin Egyetem végzett.