Jövő évi felelősségbiztosításaink

2008.10.30. 10:39

Sajtóklub keretében ismertette a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás problémáit és saját 2009-es terveit a Generali Biztosító. Az egyszerűsített tarifaképzés rossz megszabása miatt kialakult helyzetet Ilics László ügyvezető igazgató vázolta. A gondok a MÁV Biztosító Egyesület felszámolásával sem szűntek meg, hatásai a biztosítási ügyek hosszú lefutása miatt még évekig érezhetőek lesznek, az egyesület fedezeti kerete után fennmaradó több milliárdos költség a KGFB piac résztvevői között oszlik el, piaci részesedésükkel arányosan.

Hazánkban is elengedhetetlenné válik a kárrendezési kultúrának a nyugat-európaihoz való igazítása, ennek hosszú távon mindenképpen magával kell hoznia az átlagdíjak emelkedését. Tőlünk nyugatabbra a balesetek utáni kárfizetések több mint 50%-a a személyi sérüléseket fedezi, míg Magyarországon ez az arány pont a fele. Törekvésük a számla nélküli kárrendezés teljes megszüntetése, megelőzve így a biztosítási visszaélések egy részét.

2009-ben egyszerűsödik a biztosító kedvezményrendszere, a 30% kármentességi előny felett még 10% szerezhető, többek között azzal, ha a biztosítás megkötője tagja a Magyar Autóklubnak. A fővárosi közlekedés gondjait szem előtt tartva a Generali úgy határozott: azok, akik BKV-bérlettel rendelkeznek, szintén jogosultak 10%-os kedvezményre. Az éves díjfizetők és a mozgáskorlátozottak is 10%-ot faraghatnak le, vagyis a teljes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjnak maximum a fele engedhető el kedvezményként.