Takarékosabb gumiabroncsokat szeretne az EU

2008.11.17. 16:51

Egy energiatakarékosságra vonatkozó javaslatcsomagban bukkant fel a gumik gördülési ellenállásának csökkentését célzó intézkedések terve.

Az unió első körben azt szeretné kötelezővé tenni 2012-től, hogy a gumigyárak a gördülési ellenállásra jellemző jelölést alkalmazzanak minden egyes gumiabroncson. Ezzel a vásárlókat szeretnék olyan helyzetbe hozni, hogy eldönthessék, mekkora ellenállású abroncsokat választanak, és ezzel mennyit spórolnak az autójuk fogyasztásán. A javaslathoz csatolt számítások szerint legalább 2,4 millió tonna olajat lehetne megtakarítani évente csak ezzel a lépéssel, ha pedig minden autóra a legtakarékosabb gumik kerülnének, azzal akár 6,6 millió tonna olajjal kevesebb is elég lenne, csak az autók fogyasztásának csökkenése révén. Ez az olajmennyiség már összehasonlítható egy kisebb, Magyarország-méretű tagállam éves fogyasztásával.

Valószínű, hogy a gumigyártók részéről legalábbis nem arat majd egyértelmű tetszést a javaslat. Bár egyelőre még nem reagáltak a felvetésre, az intézkedés alighanem komoly fejlesztési versenyt eredményez majd, amely alaposan megcsappanthatja a gyártók profitját.