BMW kulcs, hitelkártya és buszjegy helyett

2008.11.25. 15:13

Egyelőre csak prototípus a BMW által kifejlesztett intelligens kulcs, amely nemcsak egy autó kinyitására és beindítására használható, de sok minden másra is.


Galéria - kattintson a képre

A kézbe simuló, leginkább nagyobbacska kulcstartóra emlékeztető tárgy elsődlegesen persze az autó kulcs nélküli indítására szolgál: elég, ha ott lapul a zsebünkben, az autó máris használható, sőt, a szerkezet tárolja a személyre szabott beállításainkat is. Ezeket nemcsak a tulajdonos saját autójával képes közölni, de a fejlesztők azt is megoldották - legalábbis elvben -, hogy akár egy bérelt BMW-ben is a megszokott módon álljanak az ülések, a kormány, a szokásos csatornára hangolva várja a bekapcsolást a rádió, a beépített kommunikációs rendszer pedig ismerje a mobiltelefon-címjegyzékünket.

Hasonló képességű autókulcsok persze már eddig is léteztek, de a BMW mérnökei további funkciókkal is ellátták az intelligens kulcsot. Vásárlásra is alkalmas, akár üzletben, akár a rendszerrel összeköttetésben álló parkoló- vagy buszjegy-árusító automatáknál, így elvben kiválthatja a hitelkártyát, és az aprópénzt is.

Mindez egyelőre persze csak kísérleti körülmények között működik, de jól mutatja, hogy a BMW-nél is keresik a megoldást a zsebeket és tárcákat megtöltő bosszantó kártya-, aprópénz- és kulcshalmaz felszámolására.