1,5 milliárd eurót kap a francia autóipar

2008.12.05. 12:11

A francia állam is megpróbálja átsegíteni autógyártóit a pénzügyi krízisen, egyebek közt hitelgaranciákkal és a régebbi autók lecserélésének közvetlen támogatásával. A segélycsomag összértéke nagyjából 1,5 milliárd euró, de az államfő elszánt nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy szükség esetén további összegeket is hajlandóak lennének az iparág fenntartására áldozni. "Az állam felkészült, hogy megtegyen mindent az autóipar megmentéséért, amely a francia munkavállalók 10%-át foglalkoztatja" - mondta Nicolas Sarkozy.

A segélycsomag több részből áll. Egyrészt minden olyan autó megvásárlásához 1000 euró támogatást nyújt az állam, amely legfeljebb 160 g/km szén-dioxidot bocsát a levegőbe, és amelynek a forgalomba helyezésekor egy régebbi, nagyobb fogyasztású járművet kivonnak a forgalomból. Ez önmagában mintegy 220 millió eurós támogatásnak felel meg. Ezenkívül egy 300 milliós alapot hoznak létre a szektor ipari átszervezésének segítésére, és mintegy egymilliárd eurónyi hitellel támogatják a PSA Peugeot-Citroën és a Renault pénzügyi szolgáltató részlegeit. Sarkozy szerint már csak azért is szükség van az autóipar támogatására, mert félő, hogy különben a szintén állami támogatásban részesülő amerikai autógyártók tisztességtelen versenyelőnyhöz jutnak.

Úgy néz ki, a legtöbb európai ország, amely jelentős autóiparral rendelkezik, hajlandó nagyobb összegeket áldozni az iparág megtartására: korábban Németországból és Svédországból is érkeztek már hasonló hírek, így - azzal együtt, hogy Európában egyelőre kevésbé érezhető a globális autópiaci válság, mint Észak-Amerikában - az itteni autógyártók többségének jó esélye van a túlélésre.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!