Kanadától is pénzt kérnek az amerikai autógyárak

2008.12.08. 12:31

Az Egyesült Államoktól a vártnál kisebb összeget sikerült kicsikarnia a GM-Ford-Chrysler triónak, így most az északi határ túloldalán is próbálkoznak, nem is esélytelenül.

Hivatalosan egyedül a Ford kérését ismerjük: kerek 2 milliárd dollár garantált hitelt próbálnak kicsikarni a kanadai kormányzattól, a hivatalos szöveg szerint arra az esetre, ha rosszabbodna a gazdasági helyzet. Ez persze nem jelenti azt, hogy a GM és a Chrysler ne próbálkozna. A kanadai lapok szerint a General Motors 2,4 milliárdot szeretne, és ebből mintegy 800 milliót még az év vége előtt, míg a Chrysler 1,6 milliárdot kért, méghozzá gyorsan: január elsejéig meg szeretnék kapni a hitelt.

Kanada kormányzata viszonylag kiszolgáltatott helyzetben van az autógyárakkal szemben: mivel saját autóipara nincsen, csak a detroiti hármakon múlik, hogy fenntartják-e az ország autóiparát, és könnyen előfordulhat, hogy elsőként a viszonylag drágán dolgozó kanadai üzemeiket zárják be.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!