Kínából jön az első konnektoros hibrid autó

2008.12.16. 15:31

A kínai BYD Auto mutatta be az első, valóban sorozatgyártásra érett, külső áramforrásból tölthető hibrid személyautót, két évvel megelőzve a Chevrolet Volt bemutatását.

A jármű a BYD F3-ason, egy unalmas külsejű kompakt szedánon alapul, de a paraméterei bíztatóak. Az F3DM - így hívják a hibrid változatot - állítólag 100 kilométert tehet meg tisztán elektromos üzemben, utána pedig egy kis hengerűrtartalmú benzinmotor szolgáltatja a haladáshoz szükséges energiát. Az akkumulátorok teljes feltöltése a háztartási elektromos hálózatból mintegy 9 órát vesz igénybe, de állítólag ennél jóval gyorsabban is újra lehet tölteni az akkumulátorokat, ha van a közelben speciális töltőcsatlakozó. Ráadásul az autó viszonylag olcsó is: átszámítva kb. 4,3 millió forintot kérnek érte, kb. feleannyit, mint amennyibe a Chevrolet Volt kerül majd.

A konnektoros hibrid bemutatása komoly befektetőt hozott a BYD Auto számára: a világ leggazdagabb emberei közé tartozó Warren Buffet egyik cége még szeptemberben megvette a kínai gyártó részvényeinek 9,9%-át 230 millió dollárért, egyértelműen azzal a céllal, hogy segítse a konnektoros hibrid modellek mielőbbi bevezetését Észak-Amerikában. Erre azonban aligha kerül sor 2010 előtt, mivel a BYD-nek még készítenie kell egy olyan karosszériát a kész hajtáslánc köré, amely megfelel az amerikai biztonsági normáknak.