Amerikán nem segített a karácsony

2009.01.06. 16:29

Folytatta a mélyrepülést az amerikai autópiac: a nagy tömeggyártók eladásai több mint 30%-ot zuhantak decemberben.

A legrosszabbul a Chrysler járt a nagyok közül: 53%-kal adott el kevesebb autót a hónap során, mint tavaly, ami annak ellenére is gyors csődhöz vezethet, hogy a napokban végre megkapták az állami segély első, négymilliárd dolláros részletét. Ehhez képest a Toyota (-36,7%), a Honda (-34,7%), a Ford (-32,4%), a GM (-31,4%) és a Nissan (-30,1%) is jól járt, bár ezek az eredmények sem adnak okot a dicsekvésre. Egyetlen márkának sikerült minimális növekedést elérnie az Egyesült Államokban: Miniből néggyel több fogyott tavaly decemberben, mint egy évvel korábban, de az anyacégnek, a BMW-nek ez elég sovány vigasz lehet 35,9%-os piacvesztése mellett. Egyszámjegyű csökkenést is csak a Subaru (-7,7%) és az Audi (-9,3%) ért el. A legrosszabbul a GM két lapátra tett márkája, a Saab (-57%) és a Hummer (-59,3%) szerepelt, de ez nem is csoda: senki nem vásárol szívesen olyan márkától, amely a megszűnés peremén táncol.

Azt egyelőre senki nem tudja biztosan, hogy meddig folytatódik még a kereslet csökkenése, de a számokból úgy néz ki, a legtöbb gyártónak bele kell törődnie, hogy a jövőben 30-40%-kal kevesebb autót lehet eladni Észak-Amerikában, mint eddig. Korábban éves szinten 16 millió körül mozgott az összes eladás, de az elemzők már csak 2009-re 12 és 10,5 millió közé teszik az autóvásárlók.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!