A Ferrarinál nincs válság

2009.02.11. 10:10

A maranellói munkásoknak nincs mitől félniük: a Ferrari 2008-ban nyereséges maradt, sőt, még növekedtek is az eladások az előző évhez képest.

Az olasz sportkocsigyártó összesen 6587 autót készített tavaly, 122 példánnyal többet, mint egy évvel korábban, ami jórészt Kelet-Európának és Kínának köszönhető: az előbbi piacon 23%-os volt a növekedés, az utóbbi pedig 200 Ferrarit igényelt, igaz, Kínában még hat az újdonság varázsa, hiszen csak tavaly kezdték meg a márka hivatalos forgalmazását. A csoda azonban nem ez, hanem hogy a Ferrarik iránti igény Észak-Amerikában sem csökkent semmit, miközben a többi autógyártó két számjegyű visszaesésről számolt be, százalékban kifejezve. Így nem meglepő, hogy a cég masszívan nyereséges lehetett: összesen 339 millió eurót hozott a 2008-as év.

A Ferrari vásárlói persze a jómódúbbak közül kerülnek ki - sőt, egy ilyen autó akár befektetésnek is tekinthető -, így várhatóan később sem érinti majd olyan mértékben a pénzügyi krízis, mint a nagy tömeggyártókat, de ha a válság évekig húzódik, akkor akár Maranellót is elérheti.