A Focus RS fajtájának utolsó példánya?

2009.03.02. 12:58

A legújabb hírek szerint vége a Fordnál a sportos típusok fejlesztésének, bár lehet, hogy ez sem több egyszerű reklámfogásnál.

A pletyka terjesztői egy magas beosztású belső informátorra hivatkoznak, aki szerint a az új Focus RS nem csak kivételes menetteljesítményei miatt különleges, de azért is, mert több hasonló modell nem is készül a Fordnál, legalábbis a belátható jövőben nem. A Ford téglája szerint a gazdasági helyzet miatt most minden elérhető erőforrást a gazdaságosabb modellek fejlesztésére koncentrálnak a Fordnál, így az összes sportmodell fejlesztése háttérbe szorul a villanyautók és a hibridek mellett. Ugyanakkor az sem kizárható, hogy ez csak egyfajta üzleti fogás, hogy az RS iránti érdeklődést tovább fokozzák, hisz egy utolsó esélyt senki nem hagyna ki szívesen.

A Ford az első RS modellt, az Escort RS1600-ast még az 1970-es évek elején mutatta be, és ezek a modellek sokáig a cég rali-versenyautóinak legalizálását szolgálták. A jelenlegi WRC szabályok szerint ilyen homologizációs sorozatokra már nem volna szükség, így a Focus RS-nek sincs sok köze a versenypályákon futó névrokonaihoz - leszámítva persze a formai hasonlóságot, és a megegyező névleges teljesítményt.