eMX Concept: az első önálló Samsung?

2009.03.16. 08:05

A Renault dél-koreai leányvállalata egy saját fejlesztésű tanulmányautó bemutatását ígéri az áprilisi Szöuli Autószalonra.

Az eMX Concept, amelyről egyelőre csak vázlatokat láthatunk, egy kompakt szedán lesz, önálló formatervvel és turbós benzinmotorral. Ez hatalmas előrelépés a Samsung számára, amely eddig jórészt Nissan-másolatokkal igyekezett talpon maradni a Hyundai, a Kia és a Daewoo folyamatosan javuló minőségű modelljeivel szemben. Az eMX állítólag vagy 400 francia, japán és dél-koerai szakember közös munkájának eredménye, így inkább tekinthető a Renault-Nissan szövetség, mint a Samsung szellemi termékének, de legalább korszerű, friss konstrukció, nem valami levetett japán régiség. Az autó ráadásul nem egyszerű formatanulmány, inkább neveznénk prototípusnak, amelyből rövidesen a legkisebb Samsung, az SM3 utódja lehet. Az SM3-as 2002-ben került piacra, de már akkor sem számított igazán frissnek az utolsó Nissan Almera műszaki alapjain, így az alsó középkategóriában az eMX lehet a koreai cég első korszerű modellje.

Európába persze aligha jutnak el a Samsung modelljei, de mégis elképzelhető, hogy Renault, vagy Nissan márkajelzéssel hozzánk is eljut az eMX szériaváltozata.