Kukába kerülhet a Pontiac márka

2009.04.24. 10:47

Azt már eddig is tudtuk, hogy a GM sportosnak szánt márkája biztosan háttérbe szorul, de a legújabb pletykák szerint ennél is szomorúbb sorsra juthat a Pontiac: lehet, hogy egész egyszerűen eltűnik.

Eddig az volt a terv, hogy csak két-három népszerűbb típust tartanak meg, és afféle rétegmárkaként élhet tovább a Pontiac, főleg az ausztrál Holdentől átvett hátsókerék-hajtású modellek révén - hasonlóan a GMC-hez, amelyre ugyanilyen sors várt volna, néhány terepjáróval és pick-uppal. Az amerikai kormányzat azonban nem fogadta el ezeket a terveket, sokkal keményebb intézkedéseket vár az állami támogatásért cserébe, és a Pontiac a legkönnyebben feláldozható márkák közé tartozik. A General Motors szóvivője egyelőre nem volt hajlandó kommentálni a hírt, de az már korábban kiderült, hogy a GM három márkára szeretne koncentrálni a jövőben: az Észak-Amerikában igazán népszerű Chevroletre és Cadillacre, illetve a Buickra, amelyet elsősorban kínai sikerei miatt tartanak meg, és amely eddig is a Pontiac házon belüli vetélytársa volt. Ugyanakkor sokak szerint semmiféle haszon nem származna a 83 éves márka megszüntetéséből, hiszen önálló kereskedőhálózata már rég nincsen - a Buickokkal és a GMC-kkel árulják együtt - és a típusai nagy része is egyszerű átcímkézéssel született, így legfeljebb demonstrációs céllal lenne értelme ilyen döntést hozni.

Május végéig persze mindenképp kiderül, hogy mit kezd a GM jelenleg márkaneveivel, hiszen addigra el kell készülnie az új akciótervekkel, amelyek alapján az amerikai kormány eldönti, hogy hagyja-e csődbe jutni a vállalatóriást, vagy sem.