Júliusban érkezik a Veritas RS III sportkocsi

2009.05.15. 12:51

A nyár közepén, Londonban mutatják be az együléses utcai versenygép végleges, gyártásra érett változatát, de már most közzé tették az autó első fotóit és lényegesebb műszaki paramétereit.

Az 1952-ben eltűnt Veritas márka felélesztésén több mint tíz éve munkálkodnak, és úgy néz ki, végre elkészült a hosszas fejlesztőmunka végeredménye. Az RS III-as első tanulmány-változata még 2001-ben jelent meg, tavaly pedig bemutattak egy prototípust is , amely már igen közel állt a kész autóhoz. A forgalmazás azonban csak az idén kezdődhet, mivel csak mostanra állt össze minden a gyártás beindításához.

A tavaly bemutatott prototípus a BMW M5-ös V10-es motorjának 600 lóerős változatát kapta meg, de a tervezők belátták, hogy szükség lehet egy kevésbé drága kivitelre is. Ezért az RS III-asnak lesz egy visszafogottabb kivitele is, amelybe a BMW M3-as nyolchengeres, 4 literes motorja kerül, igaz, kissé tovább élezett, 480 lóerős kivitelben. Az 1070 kilogrammos, csővázas karosszériát állítólag ez is 4 másodpercen belül képes 100 km/h-ra gyorsítani, és a végsebessége is meghaladja majd a 300 km/h-t, de a tízhengeres változat 3,2 másodperces gyorsulási idejével és 350 km/h-s végsebességével nyilván nem versenyezhet.

Úgy tudjuk, az erősebb Veritas ára 280 ezer euró körül lesz, és csupán 50 példány készül belőle, így akinek már nem jut a csúcsváltozatból, kénytelen lesz a nyolchengeressel vígasztalódni.