A Mercedes szövetkezik a Teslával

2009.05.19. 15:08

A Daimler AG. 10%-os részesedést vásárol az amerikai villanyautó-specialistában, néhány tízmillió dollárnyi befektetéssel. A cél a közös villanyautó-fejlesztés és gyártás a két vállalat tapasztalatainak felhasználásával.

Az együttműködés részletei egyelőre homályosak, de annyi biztos, hogy a Tesla a Mercedes segítségével szeretné gyártásra éretté tenni a Model S típust. A németek a gyártástechnológia közös kidolgozása mellett valószínűleg kész alkatrészeket is átadnak a Teslának, például futómű- és kormánymű-alkatrészeket. Ezen kívül felmerült az a lehetőség is, hogy az új típusban a Daimler és az Evonik közösen fejlesztett LiTec akkumulátorait használnák. A Tesla jelenleg mintegy 8000, eredetileg hordozható számítógépekhez kifejlesztett cellát használ a prototípusok akkumulátorcsomagjainak összeállításához, de a LiTec cellákból negyedennyi is elég lenne, ami egyszerűbbé és olcsóbbá tenné a konstrukciót.

Ugyanakkor a Daimler számára is igen hasznos lehet a Tesla mérnökeinek tudása: a kis cég elsősorban a hajtáslánc és a villanymotor-vezérlés kialakításában szerzett jelentős tapasztalatokat az elmúlt évek során. A Mercedes illetékesei szerint olyan gyorsan hozzáfognak a közös fejlesztőmunka beindításához, amilyen gyorsan csak lehet, mivel 2012-ben már több tízezer elektromos autót szeretnének értékesíteni éves szinten.