Csődben a Ford legnagyobb beszállítója

2009.05.29. 10:13

A Fordból még 2000-ben kiszervezett Visteon csődvédelmet kért, miután az elmúlt hónapok során jelentősen csökkentek a bevételei.

Bár kilenc éve önálló az egykori Ford alkatrészgyárakat működtető vállalat, még mindig a detroiti gyártó az egyik legnagyobb megrendelője. A Visteont így komolyan megviselték az utóbbi hónapokra jellemző, akár több hétig tartó gyártási szünetek a Fordnál, és a többi amerikai autógyártó vállalkozásnál. Ezen időszakok alatt ugyanis a beszállítóktól sem vették át a kész részegységeket, így a raktárkészlet nőtt, a bevételek pedig csökkentek. A Visteon korábban a Fordtól próbált pénzügyi segítséget kérni, de miután az autógyártó óriás is a túlélésért küzd, elutasította legnagyobb beszállítója kérését. Most azt remélik, a csődeljárás során sikerül megnyugtatóan rendezni a Visteon anyagi helyzetét: részvényekre szeretnék váltani a tartozásaik egy jelentős részét, és alighanem belső átszervezésre is sor kerül a működési költségek csökkentése érdekében. A csődeljárás egyelőre nem befolyásolja a cég működését: tovább szállítják az alkatrészeket a Fordnak, és többi szerződéses partnerüknek.

A Visteon csődje nem egyedi eset: a General Motorsról hasonlóképp leválasztott Delphi 2005 óta próbál kikerülni a csődgondnokság alól, mindeddig sikertelenül, de továbbra is ellátja alkatrészekkel saját partnereit. A Visteon helyzete ehhez képest egész jónak látszik: akár az is elképzelhető, hogy az év végéig talpra áll a cég.