Új városi miniautó készül a Renaultnál?

2009.05.29. 10:59

A Renault ügyvezetője említette az új kisautót, amelyet Szlovéniában gyártanak majd a Renault Twingo főegységeinek felhasználásával. Természetesen azonnal megindultak a találgatások.

Patrick Pelata csak annyit mondott, hogy a Novo Mestóban működő üzembe rövidesen új típus érkezik, amellyel pótolhatják a Clio II gyártásának átköltöztetése kapcsán kihasználatlanul maradó kapacitást. Az autó ugyan a Twingo alapjaira épül, de Pelata egyértelművé tette, hogy nem csupán egy új modellváltozatról - például egy kabrióról - hanem egy teljesen új típusról van szó. Azt azonban már csak a pletykák alapján sejthetjük, hogy miféle típusról lehet szó. A legvalószínűbb lehetőség az, hogy a Renault is beszáll a legapróbb személyautók versenyébe, és megpróbál konkurenciát teremteni a Smart ForTwo, illetve a Toyota iQ típusoknak egy alig három méter hosszú, két személyes kisautóval. Az elmélet szerint ezt a modellt az iQ és a Smart olcsóbb alternatívájának szánnák, és nem is hihetetlen, hogy a Renault képes lesz leszorítani az árat. A Twingo alkatrészei ugyanis már eleve a Clio II-ből származnak, így a fejlesztési költségeik már többszörösen megtérültek. Csupán egy új, rövidebb karosszériára lesz szükség, minden más alkatrész átvehető a meglevő modellekből, így nem csodálkoznánk rajta, ha a Renault mini ára bőven a 2,5 millió forintos szint alatt maradna.

A Renaultnak persze gyorsan kell lépnie, hiszen a Fiat is évek óta dolgozik egy hasonló típuson, de az időzítéssel aligha lesz gond: Pelata szavaiból az is kiderült, hogy az új kiskocsi gyártása már 2010-ben megindulhat.