Coda EV: villanyautó a semmiből

2009.06.05. 11:32

Egy kis kaliforniai cég egy kész elektromos autót húzott elő a cilinderből, ami egyszerűen lehetetlen. Csoda persze nem történt, csupán elmentek Kínába, bevásárolni.

A Coda EV nem más, mint egy Hafei Saibao nevű kínai autó elektromos hajtáslánccal átépítve, és néhány más, apróbb módosítással. Ezt azonban nemigen kötik a leendő vásárlók orrára a Coda Automotive munkatársai: egyszerűen bemutattak egy kész villanyautót, amely vezetési stílustól függően 145-190 kilométer megtételére alkalmas egy feltöltéssel, és a legtöbb államban érvényes kedvezmények miatt 35-40 ezer dollárért - azaz 7-8 millió forintért - hazavihető. Első hallásra nem különösebben jó ajánlat - ugyanennyi pénzből akár három-négy hasonló méretű benzinmotoros autóra is telhet - de egyelőre nincs igazi alternatívája a piacon, és kivételesen alacsony fenntartási költségeket ígér. A forgalmazó szerint 3 dollárba kerül 100 mérföldnyi utazás, ami átszámítva alig 3,8 forint kilométerenként, míg egy benzines autó esetében ugyanez a költség 17 dollár 100 mérföldre, vagyis több mint 21 Ft/km. Az árkülönbség persze így sem térül meg teljes egészében - tíz év alatt 20 ezer dollár megtakarítást számolva is drágább marad a Coda, mint a hagyományos autók - de nyilván lesz olyan vásárló, aki környezettudatosságból mégis megveszi majd.

Az elektromos szedán árának nagyobb részét persze nem maga az autó teszi ki - az az egyszerű villamos hajtáslánc miatt még olcsóbb is, mint egy benzinmotoros jármű - hanem az akkumulátorcsomag. A 333 V feszültségű, Li-ion cellás csomagot szintén egy kínai vállalat, a Lishen szállítja, amely jelenleg a világ legnagyobb, ilyen típusú akkumulátorokat gyártó cége. Elsősorban mobiltelefonokhoz és hordozható számítógépekhez készítenek akkumulátorokat, olyan cégóriások megrendelésére, mint a Motorola, a Samsung, a Vodafone vagy az Apple. A Coda abban bízik, hogy a Lishen segítségével Észak-Amerikában is beindíthatják a személyautó-akkumulátorok gyártását a közeljövőben, és a nagyobb sorozat révén később jelentősen csökkenhetnek az árak is.