Riversimple: a tökéletes városi autó?

2009.06.11. 13:15

Két személyes, ultrakönnyű, és csak vizet pufog ki az a törpeautó, amelyet két brit egyetem szakemberei terveztek.

A Riversimple Urban Car lényegében egy újabb hidrogén-hajtású, üzemanyagcellás autó, csak a megszokott arányokon változtattak a tervezői. Nem teljes értékű autó, csupán városba szánt közlekedési eszköz, így viszont minden részlete kisebb és olcsóbb lehet. A hajtáshoz szükséges energiát egy 6 kW (8,2 lóerő) teljesítményű üzemanyagcella végzi - szemben például a Honda FCX Clarity modellel, amelybe 100 kW-os cellacsomag kerül - de ennyi teljesítmény bőven elég is, hiszen a nagyrészt műanyagból készített autó csupán 350 kilogrammot nyom. Így a végsebessége ugyan csak 80 kilométer, viszont nem fogyaszt túl sokat: egyetlen feltöltéssel több mint 320 km-t tehet meg, és a fenntartási költség alapján olyan, mintha 0,9 liter benzint fogyasztana 100 kilométeren. A kis üzemanyagcellával persze gondot okozna egy-egy komolyabb gyorsítás - amire azért városban is szükség lehet - ezért a Riversimple tervezői egy sor nagy kapaciású kondenzátort is beépítettek az autóba, amelyek képesek néhány másodperces gyorsításhoz elegendő elektromos energiát tárolni, és sokkal könnyebbek és olcsóbbak, mint a hasonló teljesítmény leadására képes akkumulátorok.

Az ultrakönnyű, null-emissziós kisautó persze csupán terv lenne, ha nem akadt volna néhány befektető, aki lát benne némi fantáziát. A Riversimple fejlesztési költségvetésének jelentős része egy bizonyos Sebastian Piech-től származik, aki történetesen Ferdinand Porsche egyik dédunokája. "Az Urban Car jelentős lépés a 21. század fenntartható személyi közlekedésének megteremtése felé. Úgy vélem, közelebb juthatunk vele dédapám álmához, hogy megteremtse a közlekedés egy megfizethető formáját." - nyilatkozta Piech.

Egy hidrogén-hajtású autóból gyártásra érett terméket készíteni nem könnyű feladat, ezért Riversimple első lépésként tíz prototípust épít, amelyeket valamelyik angol nagyvárosban tesztelnek majd valós körülmények között. A cég abban reménykedik, hogy a tesztelés ideje alatt szélesebb körben is kiépülhet Nagy-Britanniában a hidrogéntöltő állomások hálózata, így a Riversimple az elsők között kínálhat majd gyártásra érett, megfizethető árú hidrogén-hajtású autókat.