Egymillió dollárért kelt el az Aviátor autója

2009.06.22. 12:47

Az 1936-os Lincoln karosszériáját maga Howard Hughes tervezte, így kelhetett el ilyen hatalmas összegért az egyedi jármű.

Az autó egy szokványos külsejű Lincoln K Model V12-esként kezdte pályafutását, de miután a különc milliárdos megvette, a nagy négyajtós karosszériáját alaposan áttervezték. Mivel ekkortájt Hughes éppen új repülőgép-sebességi világrekordok felállításán fáradozott, az autót is igyekeztek minél áramvonalasabbra tervezni. Ennek érdekében a farrészre és a hátsó üléssor fölé áramvonalas, csónaktest formájú alumíniumburkolat került, így az akkortájt közúti autókkal szinte elérhetetlennek tűnő 160 km/h-t is könnyedén túlszárnyalta a gép. Szépségversenyt persze nehéz volna nyerni vele - az utólagosan módosított, lényegében házi gyártmánynak tűnő toldás nem tűnik valami elegánsnak -, de egy ilyen autó értékét amúgy is inkább a hozzá tartozó történet adja.

Ezért is adott érte egy gyűjtő egymillió dollárt, miközben több, hasonló korú és állapotú autó is gazdát cserélt ugyanezen az árverésen, alig ötödennyiért.