Takarékos modelljein takarékoskodik a Ford

2009.06.24. 12:23

Egyelőre nem fejlesztenek több Econetic típusváltozatot a Fordnál: azt mondják, nem elég intenzív a vásárlók érdeklődése.

Eddig a Fiestából, a Focusból és a Mondeóból készítettek takarékosságra kihegyezett változatokat, dízelmotorral, hosszú váltóval, a szokásosnál jobban burkolt fenéklemezzel és kis ellenállású gumiabroncsokkal. A Ford szerint azonban ennyi bőven elég is: az S-Max, a Kuga és a Ka modellekből biztosan nem építenek Econetic változatokat, mivel a potenciális vásárlók aligha fizetnének többet néhány deci spórolásért. A Ka esetében az anyagiakon van a hangsúly: a típust még néhány százezer forintnak megfelelő ártöbblet is eladhatatlanná tenné a gyáriak szerint. A Kuga és az S-Max vevőit viszont a felmérések szerint egyszerűen hidegen hagyja a fogyasztás.

A takarékos modellek gyártása persze presztízskérdés is: a Fordnál biztosabb lábakon álló gyártók igyekeznek minél több ilyen típust bemutatni. Kölnben azonban nyilvánvalóan a spórolás az elsődleges, hiszen a veszteséges amerikai anyacégtől aligha várhatnának anyagi segítséget, ha nem férnének bele a költségvetésükbe.