Kempingbringa a Mercedestől

2009.07.09. 11:10

Az összecsukható kerékpárokról sokaknak még mindig a vén Csepelek jutnak az eszükbe, pedig egy ilyen csomagtartóba rakható kétkerekűn is elfér a modern technika. Igaz, az árát is megkérik, főleg ha valaki a Mercedes márkajelzéshez is ragaszkodik.

A luxusautó-gyártók régóta kínálnak kerékpárokat saját márkanevük alatt: készülnek egyebek közt BMW, Mercedes és Aston Martin kerékpárok is, a zömük azonban inkább autó helyett, mint vele együtt használható, felnőtt méretű bicikli, amely a legnagyobb autókban is kitölti a csomagtartót. A Mercedes angliai részlege azonban felismerte, hogy lehetnek olyan helyzetek, amikor egy kerékpár az autóban igen hasznos lehet - például sétálóutcákkal teli, kaotikus közlekedési rendű belvárosok határához érve. Ezért elkezdtek forgalmazni egy összecsukható kerékpárt, amely csupán 80x80x35 centiméternyi helyet foglal, viszont széthajtogatva csaknem teljes értékű városi bicikliként használható. A Mercedes Benz Folding Bike határozottan igényes darab, rugózó első és hátsó futóművel, alumínium vázzal, elöl-hátul tárcsafékkel, masszív Continental gumiabroncsokkal és nyolcsebességes váltóval készül, így viszonylag komfortosnak ígérkezik, már amennyire egy ilyen apró kerekeken guruló kerékpárnál ez lehetséges.

A műszaki színvonalat és a márkajelzést persze meg kell fizetni: a Folding Bike ára 1099 angol font, azaz durván 350 ezer forint, bár egy új Mercedeshez mérve ez csupán aprópénz, és Angliában valószínűleg kevesebb is a biciklitolvaj, mint itthon, így talán nem kell egy-két havonta új kerékpárt venni.