Kicsinyített sebességi világrekord Schumacherrel

2009.07.09. 13:45

Egy megszállott hobbista, Nicolas Case új sebességi világrekordot állított fel 1:10-es méretarányú, rádiótávirányítású elektromos modellautójával: az alig kétarasznyi hosszú szerkezet elérte a 259 km/h-s sebességet.

Case egy boltban kapható, alig 500 dolláros versenymodellből, a Schumacher cég Mi3 jelzésű autójából indult ki - a Schumacher egy RC-autókat gyártó brit vállalkozás, semmi köze a híres F1-es bajnokhoz - de nem hagyott túl sok mindent érintetlenül rajta. A négykerék-hajtású modell keskeny nyomtávú futóművet, áramvonalas polikarbonát karosszériát, a szokásosnál jóval hosszabb alvázat, és kis átmérőjű szivacskerekeket kapott. Ezen kívül egy 11 lóerős villanymotort és 12 cellás, nagy kapacitású akkumulátort szerelt az autóba, a stabilitás megőrzése érdekében pedig giroszkópos kormánystabilizáló elektronikát épített a járműbe. Összehasonlításképp érdemes megjegyezni, hogy egy szokványos RC-autó alig egy lóreős, és a végsebessége 50-70 km/h körül van.

Az autó mintegy hat hónapig készült, míg elérte a jelenlegi formáját, és nagyjából 4000 dollárt - átszámítva kb. 790 ezer forintot - költött rá a gazdája, míg alkalmassá vált a rekorddöntésre. Case mintegy 48 km/h-val döntötte meg saját korábbi rekordját, de azt mondja, még bőven van tartalék a konstrukcióban. A következő cég a 300 km/h-s álomhatár elérése.