Nagy büntetés járhat a koszos rendszámért?

2009.07.10. 16:04

A Népszava információi szerint egy új kormányrendelet-módosítás nyomán már szeptembertől újabb jogcímen kezdődhet a bírságolás.

Tavaly óta már szabálysértésként kezelhető, és 20-30 ezer forintos bírság szabható ki, ha valaki leszedi a rendszámtábláját, ezt a trükköt ugyanis korábban gyakran alkalmazták azok, akik a megengedettnél sokkal gyorsabban akartak közlekedni. Ezzel próbálták megakadályozni, hogy a traffipax azonosítható fotót készítsen az autóról. A szigorítás azonban újabb trükköt szült, ami további szigorítást eredményezhet - és ennek már az amúgy szabályosan közlekedők is könnyen megihatják a levét, elég egy kis figyelmetlenség. Előfordult ugyanis, hogy a traffipax fotóin a vastagon ráhordott sár vagy piszok miatt nem látszott a rendszám felirata, így a kormány most azt tervezi, hogy a rendszám leszereléséért járó bírságot azokra is kiterjeszti, akiknek a rendszámtáblája piszkos, és ezért olvasható nehezen.

Valójában nincs szó újdonságról, a jogszabály eddig is úgy rendelkezett, hogy a rendszámnak mindig olvashatónak kell maradnia, csupán a büntetés lehetséges mértéke változhat meg. Ha a javaslat elfogadásra kerül, akkor szeptember elsejétől lép hatályba az új törvényszöveg - kíváncsian várjuk, hogy a hatóságok hogyan élnek az új lehetőséggel.