Jól halad a Mercedes-gyár építése Kecskeméten

2009.07.16. 16:03

Úgy néz ki, egyáltalán nem érinti a válság a Daimler magyarországi építkezését: eddig minden terv szerint megy, a hónap elején megkezdték a tereprendezést, amely az építkezés első látható mozzanata.

Eddig üzemhez vezető új bekötőút építése folyt: az 1108 méter hosszú, autópálya-minőségű útszakaszt mintegy 357 millió forintból készíttette el a kecskeméti önkormányzat. A város tartotta az ütemtervet, így a Mercedes is isdőben megkezdhette az építési munkálatokat, sőt, már az első épület, az autófényező részleg engedélyezési eljárásán is túl vannak, így ezt már a tereprendezés lezárása után elkezdhetik felhúzni. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. igazgatója szerint semmi akadálya, hogy az ütemtervnek megfelelően 2012-re elkészüljön, és termelni kezdjen a gyár, ahol a Mercedes A és B osztály utódait állítják majd elő.

Szintén segítheti a Mercedes gyár építését, hogy nemrég az EU is rábólintott a beruházás állami támogatására: mivel egy gazdaságilag viszonylag elmaradott térségben épül az üzem, az Európai Bizottság engedélyezte, hogy Magyarország 111,5 millió euróval hozzájáruljon a Daimler befektetéséhez. A Mercedes anyavállalata saját forrásaiból 548,4 millió eurót fektet az építkezésbe, ehhez járul hozzá az állam a támogatás összegével, cserébe a térségben létrejövő munkahelyekért. A tervek szerint Kecskeméten 2500 embert foglalkoztat majd a Mercedes - a dolgozók felvételét már meg is kezdte a cég - valamint további 10 ezer fő juthat munkalehetőséghez az üzemet kiszolgáló hazai alkatrész-beszállító vállalkozásoknál.

Forrás: MTI