A gyalogosok védelmében

2001.06.14. 13:13

 
   
   

A járművek biztonságával foglalkozó svéd Autoliv a gázolásos balesetek áldozatainak védelmére új rendszert fejlesztett ki, amely az ütközés pillanatában megemeli a motorháztető hátsó felét. A lökhárítóba épített szenzorok jelzése nyomán működésbe lépő apró, sűrített levegős patronok a másodperc törtrésze alatt csaknem 10 cm-t emelnek a lemezen, így az autó orrára eső áldozat a motorháztető visszanyomásával, és deformálásával veszti el energiája nagyobb részét, ahelyett, hogy a motornak, és egyéb merev belő részeknek nyomódó lemezen saját testrészeit törné össze. Az Autoliv szóvivője szerint az új megoldás nem a Ford által nemrégiben bemutatott külső légzsákok helyettesítésére, hanem azok kiegészítésére született, mivel az előbbi inkább a szélvédő, és az A oszlopok által okozott sérülések kivédésére született.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.