Nyit a Stilo

2001.06.25. 11:03

 
   
   

A Fiat új alsó középkategóriás modelljét már láthatta a közönség, de a belső teret mindeddig gondosan elsötétített üvegek takarták. Mostanáig kellett várni, hogy a pletykák és találgatások átadják helyüket a bizonyosságnak: az olaszok ugyanis néhány képen megmutatták a Stilo belsejét. Ezek alapján a Stilo meglehetősen tágas, és praktikus jószágnak ígérkezik, amelyben néhány, viszonylag újszerű ötletet is megvalósítottak.

 
   
   

Ahogy azt már a korábbi nyilatkozatokból is sejteni lehetett, a három- és ötajtós változat belső tere is jelentős különbségeket mutat, mivel az előbbivel a sportosabb beállítottságú vezetőket célozza a gyártó, míg az utóbbi inkább a családosok igényeit hivatott kielégíteni. Ennek megfelelően az ötajtós változatban magasabbra kerül a vezetőülés, hogy a hátul ülőknek nagyobb lábtér álljon rendelkezésére. A legtöbb praktikus részlet persze mindkét változatban megtalálható lesz, így számos kisebb-nagyobb rakodóhelyet alakítottak ki, köztük két kesztyűtartót, amelyek közül az egyik hűthető.

 
   
   

A belső tér legérdekesebb elemei az ülések: az első utas-ülés vízszintes helyzetig előrehajtható, így asztalkaként is használható. A hátsó üléssor talán még szokatlanabb. Aszimmetrikusan osztott, mindkét fel hosszirányban is elmozdítható, és a támlák szöge is külön-külön állítható. A célszerűség mellett a biztonság is nagy szerepet kapott az autó tervezésekor: az utasokat nyolc légzsák védi, kettő elől, négy oldalt, és két függönylégzsák. A mostanában szinte kötelezővé vált elektronikus szerkezetek sem hiányoznak az autóból: minden Stilo kulcs nélkül indítható a kulcstartóba épített távirányító segítségével, az autó lámpái, és az ablaktörlők a környezethez igazodva látják el feladatukat, és az alapfelszereltség része lesz a tolatóradar is. Emellett a csúcsváltozatokban megtalálható lesz a CONNECT nevű kommunikációs és navigációs rendszer, amely telefont, wap és internet elérést, műholdas navigációt, és MP3 illetve CD lejátszására alkalmas audiorendszert kínál egyetlen eszközben.