Villámgyors békaszaurusz

2001.07.10. 14:52

 
   
   

"Olyan háromkerekű, motorkerékpár-motoros járművet képzelek el, amely a Lotus Super Seven szellemiségét idézi..." Colin Chapmantől, a Lotus alapítójától származik az idézet, amely a T-Rex nevű kis kanadai cég honlapján olvasható ars poetica gyanánt.
Egyetlen termékük, a Campagna elnevezésű háromkerekű valóban a chapmani koncepciót tükrözi: összesen 410 kg tömegű, 3,5 méter hosszú, csaknem 2 méter széles és alig több mint egy méter magasságú. A Lotus Sevenéhez hasonló első, és a motorkerékpárról származó hosszlengőkaros hátsó felfüggesztés sajátos, skizoid külsőt kölcsönöz az autónak, amire még inkább rájátszik a karosszériának is alig nevezhető műanyag borítás formája: oldalt elhelyezett nagy beömlőnyílásai egy Formula-versenyautót idéznek, a hátul felfelé álló "kacsafarok" idom viszont a motorkerékpárok világából lehet ismerős, ahogy a külön megrendelhető csomagtartó ládák is. Ezek a túramotorokon szokásos megoldáshoz hasonlóan a hátsó kerék két oldalán helyezkednek el.

 
   
   

Az autó mindezek mellett akár megnyerő is lehetne, de a visszapillantó tükörként is funkcionáló fényszórók békaszerű karaktert adnak a kis T-Rexnek (a cég neve mellesleg a Tyrannosaurus Rex nevű dinoszauruszra utal). A kétszemélyes gép, amelyet 1100 köbcentis Kawasaki motor hajt hatsebességes szekvenciális váltón keresztül, egyébként képes meglepetést okozni a legtöbb sportkocsinak: 0-ról 100 km/h sebességig mindössze 4,1 másodperc alatt gyorsul fel, a végsebessége pedig 225 km/h, amit valószínűleg csak a rövid áttételezésű váltó, és a józan ész korlátoz ennyire. A megállás sem okozhat gondot a Campagnának: elöl 280 mm-es féktárcsák dolgoznak együtt a négydugattyús féknyergekkel, hátul pedig 254 mm-es tárcsát helyeztek el kétdugattyús féknyereggel, természetesen ezek származása is a motorkerékpárokig vezethető vissza.
Különös formáján kívül a másik ok, amiért nem rohan mindenki fejvesztve T-Rex Campagnát venni, az az ára: 39.000 U.S. dolláros alapáráért (átszámolva kb. 11,5 millió forint) több sportos autót is meg lehetne vásárolni, japán motorkerékpárból pedig akár egy csokorral - minden fajtából egyet - is kaphat a jámbor kanadai sebességőrült.