Világkörüli road-shown a BMW hidrogénflottája

2001.07.16. 14:47

 
   
   

A hidrogén, mint tiszta üzemanyagforrás promótálása, újabb befektetők megszerzése és a politikusok támogatásának elnyerése a célja a BMW világkörüli turnéjának. A túra Dubaiban kezdődött, majd Brüsszel, Milánó és Tokió után elérkezett végállomására Los Angeles-be, a világ szmog által egyik legjobban ellátott városába, ahol hamarosan megnyílik az első hidrogén-töltőállomás, a technológia népszerűsítése érdekében.
A BMW vezetői a túra során megpróbálták felhívni a figyelmet arra, hogy a politikusoknak nemcsak a környezetvédelem iránti érzékenységük hangoztatása a feladatuk, hanem azoknak a támogatása is, akik a környezet védelme érdekében az egyik legtöbbet tehetik, nevezetesen azon autógyártók, akik invesztálnak a környezetbarát megoldásokba.
A BMW 750 hL névre hallgató modelljét 12 hengeres motor teszi képessé a 225 kilométer/órás végsebesség elérésére, és egy feltöltéssel mintegy 320 kilométert tud megtenni, a károsanyag-kibocsátása pedig 99.5 százalékkal alacsonyabb, mint benzines társaié.
A hidrogén felhasználásának ellenzői leginkább annak tűz és robbanásveszélyességére és a költséghatékony előállítási lehetőségek hiányára hivatkoznak. Jelenleg a hidrogén kinyerése túl sok energiát vagy pénzt kíván, leggyakrabban pedig mindkettőt, ezért a technológia széleskörű térnyerésére még legalább egy évtizedet kell várnunk.