35 százalékos esés várható a Rába exportjában

2001.07.17. 17:13

 
   
   

"35 százalékos export visszaeséssel kell számolnunk idén, az amerikai teherautó piac általános csökkenése miatt, de úgy gondoljuk, hogy a helyzet az év végére, vagy 2002 elejére normalizálódik"-mondta Deák Attila a Rába szóvivője.
Az amerikai export mennyisége tavaly 69.6 millió dollár volt, ami a vállalat teljes kivitelének körülbelül a fele. A szóvivő azt is elmondta, hogy a dél-amerikai és európai piacok növekedése valamennyire kiegyensúlyozhatja az amerikai visszaesés kellemetlen hatásait. A Rába 50 százalékkal, mintegy 15 millió dollárra szeretné növelni európai eladásait, míg Dél-Afrikában 10 millió dolláros eladásokat szeretnének produkálni az eddigi 8 millió helyett. Az ázsiai piacok 20 millió dolláros forgalma valószínűleg nem változik.
Az export felélénkítése érdekében átfogó átalakítások történtek az autóalkatrész üzemben, ettől remélik, hogy az első negyedévben 370 millió forintos veszteséget termelő üzemegység az év végére nyereséges lesz. Bónis Miklós, az IE-New York Bróker elemzője rámutatott, hogy a tavalyi évben elért 3.46 milliárd adózás utáni nyereséget elérő gyár idei profitja akár 2 milliárd forint alá is csökkenhet, a piacvesztés, és az üzemben történt beruházások miatt. Ennek ellenére az előrejelzések szerint az amerikai piac év végi felélénkülése optimizmusra adhat okot a győriek számára.