Új Mercedes MPV

2001.07.18. 19:09

 
   
   

Az utolsó simításokat végzik a Mercedes GST-n, azaz a Grand Sports Tourer-en, ami körülbelül három éven belül kerül a kereskedésekbe. A két változatban készülő jármű az M-osztály padlólemezére épül, de súlypontja annál alacsonyabban van, a jobb úttartás és vezethetőség érdekében.
Mindkét változat négykerék-hajtással kerül forgalomba, a kisebbik ötszemélyes, és 4.85 méter hosszú. A nagyobbik, mintegy 26.5 centivel hosszabb és egy további üléssor kap benne helyet, hétre emelve ezzel a szállítható személyek számát, beleértve a sofőrt is. A majdani vásárlók három benzines, háromliteres V6-os 230 lóerős, 3.6 literes V6-os 255 lóerős és ötliteres V8-as 304 lóerős motorok közül választhatnak. Dízel lehetőség is lesz, valószínűleg egy 2.6 literes V6-os, és egy háromliteres V6-os közül lehet majd választani teljesítményük sorrendben 188 és 215 lóerő.
A hajtás 50-50 százalékban oszlik el az első és a hátsó tengelyek között alaphelyzetben, de szükség esetén az elektronikus differenciálmű a megfelelő mértékben módosítja ezt. Az elektronikai felszereltség is magas szintű lesz, az utastérben internet hozzáférést és laptopok bekötésére szolgáló csatlakozókat helyeznek el. A fék elektronikus vezérlésű, de ha mégis baj van ott lesznek az egész utasteret betöltő légzsákok, a hétszemélyes változatban mindenkinek saját.
A gyártás helyszíne az USA, de a Mercedes már eldöntötte, hogy ezúttal szorosabban fogja a gyeplőt, nehogy megismétlődjenek az M-osztállyal kapcsolatos bakik. A történet eredménye 2005 tavaszától látható az európai kereskedésekben.