Három éven belül éjjellátó rendszer a Hondától

2001.07.23. 11:37

 
   
   

A Honda három éven belül sorozatgyártásra érett éjjellátó berendezéssel szeretné fölszerelni autóit, a balestek és gázolások elkerülése érdekében.
A szerkezet érzékelője egy infravörös kamera, amit a hűtőrácsba szerelnek, és a szélvédőre vetíti ki az autó orra előtt elhelyezkedő akadályokat, valamint hangjelzéssel is figyelmezteti a sofőrt a veszélyre. A japán városokban uralkodó zsúfoltság és sűrűn előforduló beláthatatlan útkereszteződések miatt már több gyártó is kínál az autó orrába építhető videokamerákat, amik a műszerfalon található navigációs rendszer vagy televízió képernyőjére vetítik ki képüket, hasonlóan egy tolatóradarhoz.
A Honda rendszere a sebesség függvényében figyeli az utat, hogy szükség esetén a vezetőnek legyen ideje elhárítani a veszélyt. 80 km/h-s sebességnél a rendszer 80 méternyi utat tart szemmel. A japán statisztikák szerint a balesetek 70 százaléka éjjel történik, így a Honda újítása sokat tehetne a biztonságos autózásért.
A berendezés már biztonságosan működik, csak az előállítás költségeiből kellene lefaragni a széleskörű elterjedéshez. A nagy autógyárak közül jelenleg a General Motors és a Jaguar dolgozik hasonló újításon.