Hengernyomás-érzékelők a legújabb motorokban?

2001.08.09. 16:21

 
   
   

Az eddigieknél jóval pontosabb adatok alapján dolgozik a Ricardo, a DaimlerChrysler, és a Kistler által közösen kidolgozott új motorvezérlő rendszer. Az új elektronika többek közt a motor hengereiben uralkodó nyomást is figyelembe veszi, így a készítők szerint az eddigieknél sokkal pontosabban lehet majd szabályozni a hengerek számára szükséges töltet mennyiségét, és az előgyújtás szögét. Ez a hétköznapi autósok számára nyugodtabb járású, csendesebb üzemű, takarékosabb motorokat, míg a gyártóknak alacsonyabb költségeket jelenthet, amennyiben a megoldást szériamodellekben is hasznosítják a későbbiekben. Az AENEAS névre keresztelt eszköz fejlesztési költségeinek 40 %-át az Európai Bizottság fedezte, mivel kifejlesztése megkönnyítheti a szigorúbb környezetvédelmi előírások teljesítését. A technológia kis változtatásokkal bármilyen típusú belsőégésű motorban használható, benzin, és dízelüzeműben egyaránt. Az AENEAS a fejlesztők szerint öt éven belül piacra kerülhet.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.