Leleplezték a Lamborghini Diablo utódát

2001.09.10. 15:18

 
   
   

A világ egyik legnemesebb sportautója méltó utódot kapott. Az Audi felügyeletével kifejlesztett autó a hangzatos Murcielago nevet kapta. Az újdonság formaterve a legjobb Lamborghini hagyományokat eleveníti fel: letisztult formája a Countach vonalait idézi, ugyanakkor nagy légbeömlőivel megtartotta a Diablo agresszív fellépését. A hajtást a Diablo V12-esének átdolgozott, 6,2 literes 571 lóerős változatára bízták, amely hajmeresztő menetteljesítményeket kölcsönöz az autónak: 0-ról 100 km/h-ra mindössze 3,8 másodperc alatt gyorsul, végsebessége pedig 330 km/h.

 
   
   

A hivatalos közlések szerint autó menettulajdonságai is sokat javultak, köszönhetően az alacsonyabb súlypontnak, a továbbfejlesztett futóműnek, és a merevebb karosszériának. Nagy sebességnél a két fázisban nyíló hátsó spoiler segít úton tartani a Murcielagot. 130 km/h-nál csak félig nyílik ki a szárny, 220-nál pedig teljesen.

 
   
   

A vezető számára a legnagyobb különbség a Diablohoz képest mégis a könnyebb kezelhetőség lesz: a hatsebességes váltó, és a könnyebben járó kezelőszervek kevésbé izzasztják meg a sofőrt, mint az előd esetében. Az autó ára hasonló szinten marad, mint a Diablóé, azaz hozzávetőleg 150.000 dollárt (kb. 42 millió forint) kell érte leszurkolni.