TechMobile: a figyelmes autó

2001.09.18. 15:30

 
   
   

Az IBM egyik részlege egy Ford Explorert szerelt fel számos intelligens eszközzel. Az autó, amelyet az AlphaWorksnél fejlesztettek ki, első ránézésre hagyományos terepjárónak tűnik. A különbség az a Linux operációs rendszert futtató nagy teljesítményű számítógép, amely speciális programjai segítségével igyekszik hasznos segítséget nyújtani a vezetőnek. A Bluetooth-képes BlueDrekkar nevű eszköz közbeiktatásával például kéziszámítógép segítségével távvezérelhetők az autó egyes rendszerei, így a világítás, a gyújtás, vagy a zárak. A hangfelismerő rendszer is nagyszerű szolgálatot tehet, főleg menet közben: ezzel feleslegessé válhat a műszerfal kapcsolóinak nagyrésze, hiszen az autó egyetlen szóra bekapcsolja a világítást, vagy a klímaberendezést. A legnagyobb újdonság azonban a szemmozgással vezérelhető menürendszer: bizonyos esetekben, például zenehallgatás közben a hangfelismerés nem jó megoldás, ekkor az autóban elhelyezett képernyő megfelelő pontjára pillantva aktiválhatóak az egyes funkciók. A Techmobile egyelőre kísérleti modell, de elképzelhető, hogy a nem is oly távoli jövőben már elég lesz egyetlen pillantás, hogy autózás közben teljesüljenek kívánságaink...

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.