ULTra: taxi sofőr nélkül

2001.09.25. 15:28

 
   
   

A Bristoli Egyetem egyik kutatásából fejlődött ki a vezető nélküli síntaxi prototípusa. A különös jármű olyan, mintha valamelyik sci-fiből lépett volna elő: az utak feletti síneken közlekedik, és csak az utasok foglalnak benne helyet, a vezetési feladatokat számítógép veszi át. Az utasoknak nincs más dolguk, mint egy normál taxiban: megadják a célt, és a kabin már el is indul. A szolgáltatás anyagi fedezetét egy chipkártyáról vonja le az ULTra kabin, így az apróval sem kell szöszmötölni. A várakozások szerint a sofőr nélküli síntaxi a tömegközlekedés és az autózás előnyös tulajdonságait egyesíti: nincs várakozási idő, sem araszolás a csúcsforgalomban, a 40 km/h átlagsebesség pedig négyszerese annak, amit egy zsúfoltabb városban autóval el lehet érni. A rendszer legnagyobb előnye azonban a takarékossága: bármely eddig alkalmazott közlekedési módhoz képest legalább 50 %-kal kevesebb energiát igényel. Később várhatóan részletesebben is beszámolunk a bristoli fejlesztések eredményeiről...

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.