The pod: a figyelmes autó

2001.10.18. 11:36

 
   
   

A Toyota és a Sony bemutatta a világ első "érző" autóját. A The pod nevű jármű tervezésekor a két gyártó olyan jármű megalkotására törekedett, amely képes felmérni vezetője érzelmi állapotát, és helyesen reagálni arra. Már az autó megjelenése is érzelmeket kelt. A nem mindennapi formára ízlés szerint a sajátságos, vagy az aranyos jelző illik. A BMW Isettát idéző lapos orr és a trapézforma oldalfal olyan szokatlan, hogy valószínűleg keveseknek jutna eszébe szépnek nevezni. A fura forma szimmetriáját a lámpákon kívül a hátul egy kutya farkához hasonlóan kilógó antenna, és az első lemezbe épített U alakú, világító csíkok törik meg. Utóbbiakkal az autó kezdetleges "érzelmeket" képes nyilvánítani. A vezetőt narancssárga fénnyel üdvözli (öröm?), ha kifogy a benzin, vagy defektes valamelyik kerék, azt pedig kékkel (fájdalom?).

A négyüléses járgányt hagyományos, 1,5 literes négyhengeres motor hajtja és gumiabroncsokon gurul, de ezzel nagyjából végeztünk is a megszokott dolgok felsorolásával. Belül sem pedál, se kormánykerék nincsen, az irányítást egy joystick-szerű eszközzel végezhetjük. Ha még kezdők lennénk az új típusú jármű irányításában, a négykerekű figyelmeztet a hibáinkra: egy gyakorlott sofőr előre rögzített adataihoz hasonlítja mindazt, amit csinálunk, és a monitoron megjelenő üzenetek formájában figyelmeztet, vagy dicsér.

 
   
   

Vezetési stílusunkból más következtetéseket is levon a szerkezet. A gyorsulást, a követési távolságot és a vezető pulzusát szemmel tartva figyeli, hogy a sofőr mennyire siet, és amennyiben veszélyesnek ítéli a helyzetet, a figyelmeztető jelzések mellett nyugtató zenével és hideg levegő befújásával igyekszik lehűteni a pilóta kedélyeit. Érdekes szolgáltatás, hogy a kocsi, amennyiben jó hangulatú beszélgetést érzékel az utastérből, fényképet készít a derűs pillanatok emlékére. Persze ennél jóval praktikusabb funkciókkal is ellátták a tanulmányautót. A vezetési stílus és az aktuális útfelület függvényében változtatja a lengéscsillapítók beállításait, igyekezve minden pillanatban megtalálni a kényelem és a megfelelő úttartás közti legjobb kompromisszumot.

Az autó egyik fontos része a mini-pod elnevezésű hordozható eszköz, amely nem csak kulcsként és távirányítóként szolgál, de ez tárolja a vezető személyes beállításait is. Így az apró eszköz jegyzi meg zenei ízlésünket, ülésbeállításainkat, indítja el, és állítja le a motort. Az autó, amelyet Tokióban élőben is megcsodálhat a közönség, biztosan tanulmány marad, de valószínűleg számos megoldása megvalósul majd.