Nissan Kino: a mozgó nappali

2001.10.31. 13:42

 
   
   

Az idei Tokyo Motor Show látogatói számos tanulmányt láthattak, amely nem az autózást, hanem a jármű által nyújtott tér minél praktikusabb kialakítását helyezte a középpontba. A Nissan Kino is ilyen. Az autó tervezésének egyik fő szempontja az volt, hogy kényelmes, stresszmentes, ugyanakkor szórakoztató hely legyen hat ember számára, amely helyváltoztatásra is képes. Az autó formája is ezt a filozófiát hangsúlyozza: egyszerű, minden agresszivitást mellőző vonalait csak a markáns hűtőmaszk menti meg attól, hogy unalmasnak nevezzük.

 
   
   

A belső térre is az egyszerűség a jellemző, ugyanakkor a tervezők természetes anyagokkal - többek közt parafa burkolatokkal - igyekeztek barátságossá tenni a Kino belsejét. Az ülések jól variálhatók, álló helyzetben az első ülések megfordításával, ás középső sor összehajtásával valódi kis társalgó alakítható ki. Az utasok szórakoztatásáról fejlett multimédia-rendszer gondoskodik: a tetőből kihajtható kétoldalas LCD monitoron DVD filmeket, vagy TV adást nézhetnek, (innen a név: Kino, azaz német nyelven mozi) az ülésekből kihajtható apró képernyőkön pedig e-mail írásra, és fogadásra van lehetőség.

 
   
   

Persze a Kinoval azért közlekedni is lehet, ilyenkor az autó a kényelmes, és gyors utazáshoz szükséges összes adatot a vezető rendelkezésére bocsátja. A műszerfal három monitorból áll, amelyeken az autó állapotára vonatkozó adatokon kívül a navigációs rendszer térképe, és az útvonalra vonatkozó szöveges információk is figyelemmel kísérhetők.