Struktúraváltás a Volkswagennél

2001.11.26. 13:20

 
   
   

Hivatalosan is bejelentették, hogy három részlegre oszlik a VW csoport. Az eddig is meglévő haszonjármű-részleg mellett létrejön a Volkswagen márkacsoport, amely a VW, Bentley, Bugatti és Skoda márkákat tömöríti, míg az Audi márkacsoport az Audiból, a Lamborghiniből és a Seatból áll majd. Ez a felállás az egyes márkák önállóságát nem befolyásolja, mindössze pénzügyi és szervezési szempontból osztja fel a vállalatot. A változtatások 2002 januárjától lépnek életbe. A felosztással párhuzamosan egy sor személyi változást is bejelentettek a VW és az Audi igazgatótanácsi ülésein.

A csoport vezetését - mint arról már korábban beszámoltunk - április közepén Bernd Pischetsreider veszi át, a korábbi elnök, Ferdinand Piech pedig a későbbiekben csak mint igazgatótanácsi tag vesz részt a cég irányításában. Emellett Pischetsreider veszi át a kutatás és fejlesztés irányítását is. Pischetsreider helyét a Seat élén Andreas Schleef veszi át, aki eddig az Audi személyzeti igazgatója volt. Az Audi, és ezzel a másik márkacsoport élére Martin Winterkorn kerül. Az Audi jelenlegi vezetője, Franz-Josef Paefgen a korábbi hírekkel ellentétben nem távozik a vezetőségből, tavasztól a Bentley első embere lesz, valamint a konszern sporttevékenységét irányítja majd.

Az átszervezések mellett a 2002-től 2006-ig tartó időszak teljes költségvetését is megvitatták a VW igazgatótanácsi ülésén, eszerint a csoport a négy év alatt 31 milliárd eurót fektet be. A költségek nagyobb részét, 21 milliárd eurót újabb típusok fejlesztésére, illetve az ezzel kapcsolatos egyéb költségekre szánják a cég vezetői.
A témáról bővebben holnap a gazdasági rovatunkban olvashatnak.