Újabb EuroNCAP töréstesztek

2001.11.27. 13:19

 
   
   

Tizenkét újabb személyautó törésteszt-eredményeit tette közzé az EuroNCAP a mai napon. A családi autók mezőnye volt a legnépesebb, itt a BMW 3-as sorozat, a Citroen C5, a Ford Mondeo, a Skoda Octavia, a Volvo S60, a Hyundai Elantra, a Peugeot 406 és a kifutó Opel Vectra B került tesztelésre. A mezőny zömmel 4 csillagos minősítést kapott, mindössze a Hyundai Elantra, illetve két idősebb típus, a Peugeot 406 és a Vectra kapott három csillagos minősítést.
Két kompakt autó, a Peugeot 307 és az Alfa 147-es is átesett a vizsgálatokon, az előbbi erős négyes osztályzattal, míg az utóbbi gyenge hármassal. Az Alfa sikermodellje elsősorban a frontális ütközési teszten szerepelt siralmasan, a maximális pontszámnak mindössze a 20 %-át érte el.
A többi kategóriában további két modell, a Honda Stream és a Rover 25 méretett meg. A Stream négy csillagot kapott a törésteszteken, míg a legkisebb Rover biztonságát három csillaggal minősítették. Érdekes, hogy amíg az utasok védelme egyre magasabb szintű, addig az elgázolt gyalogosok túlélési esélyének növelése érdekében alig tesznek valamit a gyártók. Jó példa a 3-as BMW, amely egyetlen csillagot kapott ebben a kategóriában.
Az egyetlen ellenpélda a Honda, amely a Stream modell három csillagos eredményével újból bizonyította, hogy az autók tervezésénél a gyalogosok szempontjait is figyelembe veszik.