Bemutatták az új Jaguar F1-est

2002.01.04. 14:53

 
   
   

Az R3 típusjelű jármű tervezői szerint nem csak merészebb vonalú, de sokkal gyorsabb is lesz, mint elődei. Az új típus láthatóan lendületesebb, és kevésbé konzervatív vonalvezetésű, mint a gyenge teljesítményt nyújtó elődei. "Az 2001-es R2-es sok tekintetben túl masszívra sikerült, talán ezért sem sikerült kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. Az új típus tervezésekor elsősorban a tömeg csökkentésére, és az aerodinamikai jellemzők javítására koncentráltunk, mivel ezeken a területeken észrevehetően lemaradtunk a mezőny mögött." - mondta John Russel főtervező. A szakember azt is elmondta, hogy az előző autóból mindazt igyekeztek megtartani, ami jól működött: a futómű, a motor, és az erőátvitel az R2-esben használt egységek továbbfejlesztéséből született. Az új Cosworth CR-3 jelű V10-es motor megtartotta elődje kis súlyát, és kompakt méreteit, ráadásul sikerült alacsonyabbra helyezni a súlypontját, anélkül, hogy a hengerszögön változtatni kellett volna. A fejlesztők szerint nem csak a motor legnagyobb teljesítményét sikerült tovább növelni, de a teljesítmény leadásának karakterét is sikerült kedvezőbbé tenni.

Az új autó bemutatásával egy időben egy új partner, a kenőanyag-specialista Castrol csatlakozását is bejelentette a Jaguar Racing vezetése. A nagy versenytapasztalatokkal rendelkező cég a tavaly távozó Texaco helyét vette át a csapatnál.

A Jaguar R3-ast január 8-ától a barcelonai versenypályán teszteli majd először a csapat két pilótája, Eddie Irvine, és Pedro de la Rosa.