A hidrogénhajtású Hyundai Santa Fe érmei

2002.02.05. 11:51

 
   
   

Két arany és két ezüstéremmel távozott a Hyundai Santa Fe hidrogénnel hajtott változata a Kaliforniában rendezett Michelin Bibendum-ról. A verseny az első rendezvény Észak-Amerikában, melyen alternatív megoldásokkal hajtott autók csapnak össze. A két aranyat a károsanyag-, és zajkibocsátásért, a két ezüstérmet pedig takarékosságáért és a szlalompályán nyújtott teljesítményéért kapta a Santa Fe.
Chung Goo Lee, a Hyundai kutatási és fejlesztési igazgatója elmondta: "Büszkék lehetünk teljesítményünkre, különösen a fejlesztőcsapat, akik kerekekre állítottak egy autót, mely minden porcikájában tükrözi a Hyundai technikai fejlettségét és innovációs szándékait."
A Santa Fe FCEV üzemanyagcellás motorja 100 lóerős, és az amerikai űrprogramban tevékenyen részt vevő International Fuel Cells fejlesztése. A Hyundai másik partnere a Quantum Technologies Worldwide volt, akik a 345 bar belső nyomást is elviselő hidrogéntankot készítették. Ezzel a tankkal akár 160 kilométer is megtehető egy feltöltéssel.
A Kaliforniában és Dél-Koreában tesztelés alatt álló hidrogénhajtású autó mellett egy elektromos Santa Fe prototípus tesztelése is folyik Hawaii-on.