Rinspeed Presto: a teleszkópos autó

2002.02.22. 10:48

 
   
   

A genfben bemutatkozó tanulmány egy gombnyomással összecsukható. A Presto a városi autósok régi álmát valósítja meg: parkoláskor akár egy kispolszki helyén is elfér, ugyanakkor négy személy is kényelmesen utazhat benne. A lehetetlennek látszó feladatot zseniálisan oldotta meg a Rinspeed gárdája. Az autó első és hátsó fele nincs mereven egymáshoz kapcsolva, ehelyett a szűkebb első rész, akár egy fiók, becsúszhat a hátsó szekcióba, így a jármű pillanatok alatt átalakítható 3 méter hosszú kétüléses roadsterből 3,7 méteres négyüléses kabrióvá, vagy - a hátsó ülések lehajtásával - kisteherautóvá.

 
   
   

Az átalakulás egyetlen gombnyomással előidézhető, a többi a középre beépített villanymotor dolga, amely a két felet összekötő menetes tengelyek segítségével néhány másodperc alatt elvégzi feladatát. A Presto egyetlen hátránya, hogy az egyszerűség kedvéért nem szerelték fel tetővel, sőt szélvédővel sem, így alig nyújt védelmet az időjárás szeszélyei ellen. Az autó motorháza is tartogat egy meglepetést: az 1,7 literes Mercedes turbódízel motor autógáz és gázolaj 40-60 %-os keverékével üzemel, ami állítólag igen tiszta üzemet eredményez. A 865 kg-os kisautó ráadásul meglehetősen fürge, 100 km/h-ra 10,5 másodperc alatt gyorsul, végsebessége pedig valahol 180 km/h körül van, bár ez utóbbit bukósisak nélkül nem ajánlatos kipróbálni. A Presto megalkotásánál elsősorban Mercedes alkatrészeket használtak, így az ülések a Smartból származnak, a hátsó lámpák pedig a C-osztályú kupéból.

 
   
   

A hátsó lámpaburák mögött található a Presto egy újabb érdekes részletmegoldása: a hagyományos égők helyén elhelyezett színes LED-sor feliratokkal jelzi a vezető szándékát, így lassításkor a STOP, kanyarodáskor a megfelelő oldalon a TURN, míg helyzetjelzésként a PRESTO szavak jelennek meg rajta. Ez utóbbi nem csak az autó neve, de olaszul azt is jelenti, "gyorsabban", így kiválóan alkalmas az autó mögött haladók ingerlésére is.