Készül a koreai Porsche rivális

2002.04.29. 11:08

 
   
   

A Proto Motors egy kis középmotoros sportkocsin dolgozik, amely felépítésében leginkább a Porsche Boxsterre emlékeztet. A PS-2 elnevezésű alacsony kétülésesben a hírek szerint egy legalább 240 lóerős 3,8 literes V6-os motor dolgozik majd, amelyet állítólag a Toyota szállít a koreaiaknak, de hallani pletykákat további változatokról is 3 literes hathengeres és 2 literes turbómotorral.

 
   
   

Az autó mostanáig nyilvánosságra került adatai igen ígéretesek: a tömege mindössze 1.180 kg, a váltó egy rövid áttételezésű hatsebességes manuális egység, a megfelelő úttartást pedig kettős keresztlengőkaros felépítésű futómű és 18 hüvelykes felnikre szerelt alacsony profilú gumiabroncsok biztosítják. A PS-2 Koreán kívül állítólag az idei Sidney Motor Shown mutatkozik be először, a sorozatgyártás pedig a jövő év elején indulhat. Az autó ára várhatóan 40.000 dollár, azaz kb. 11 millió forint körül alakul majd, azaz kb. azonos áron lesz elérhető, mint a Porsche Boxster alapváltozata.

 
   
   

Ázsián és Ausztrálián kívül várhatóan Észak-Amerika lesz a típus elsődleges piaca, bár nem kizárt, hogy az európai forgalmazással is megpróbálkoznak a koreaiak. A Proto Motors egyébként ismert tuningcég Dél-Koreában, de eddig elsősorban Hyundai és Kia típusok (Tiburon, Elan) átalakításával foglalkoztak.