2002.05.21. 15:51

 
   
   

Még ebben a hónapban átadják az angol királynő új autóját, a Bentley Arnage II alapján épített Bentley State Limousine-t. A limuzin elkészítésében több külső cég is közreműködött, az egyes munkafolyamatokat a Bentley koordinálta.
Az üvegházszerű felépítés - hatalmas oldalablakok és üvegtető - a kezdetekben komoly problémákat okozott a légkondicionálással kapcsolatban, végül a mérnökök a duplaüvegek közé elhelyezett, kívülről és belülről szinte láthatatlan fényvédő fólia alkalmazásával oldották meg, hogy a belső tér ne forrósodjon föl, bár az angliai időjárási viszonyok ismeretében túlzott verőfénytől nem nagyon kell tartani. A hő elleni védekezés másik eleme a különösen nagy mennyiségű levegőt, visszafogott sebességgel keringető klímarendszer. Ez különösen állami felvonulásokon jöhet jól, amikor az autó haladási sebessége csupán 10-15 km/h.
Bár a műszaki alap az Arnage II, a királynői autó dimenziói jóval meghaladják az eredeti méreteit. 6220 milliméteres hosszúsága nyolcvan centivel, 1770 milliméteres magassága pedig csaknem hússzal szárnyalja túl az alaplimót. 3390 kg-os tömegénél fogva pedig - feltehetőleg a súlyos páncélzatnak köszönhetően - majd másfél tonnával nehezebb, mint az eredeti.
Az államautót a Bentley Arnage R-ben hamarosan bemutatkozó 6,75 literes V8-as biturbó motor hajtja 835 Nm nyomatékkal, így elektronikusan szabályozott 193 km/h-s végsebességét pillanatok alatt képes elérni.
És még valami: nem költség, hanem emisszió-csökkentési célból alakították át a motort gázüzeműre.