Négy Eco-pontos DAF CF

2002.06.21. 14:52

 
   
   

A DAF megörvendeztette azokat a szállítóvállalatokat, akik járműveikkel jelentős forgalmat bonyolítanak le Ausztrián keresztül. Mostantól kezdve a tavaly bemutatott CF-széria egyes változatai az úgynevezett "négy Eco-pontos" kivitelben is kaphatóak. Az ehhez szükséges alacsonyabb NO x kibocsátási értékek a motorvezérlési rendszeren végrehajtott módosítások révén érhetők el.

1994-ben Ausztriában az országon áthaladó teherautók számára bevezették az ún. Eco-pontrendszert. Évente meghatározott keret áll rendelkezésre Eco-pontokból, és ez évről évre csökken. Az Eco-pontok egy elosztási kód alapján kerülnek szétosztásra az egyes országok szállítóvállalatai, fuvarozói között. A rendszer úgy működik, hogy valahányszor egy teherautó áthalad Ausztrián, a jármű üzemeltetője meghatározott számú Eco-ponttal "fizet" ezért. Minél kevesebbet bocsát ki a jármű a nitrogén-oxidokból (NO x ), annál kevesebb Eco-pontot von le tőle Ausztria, és az üzemeltető annál több fuvart tud kigazdálkodni a rendelkezésére álló pontokból.

 
   
   

A DAF a CF85.380 és a CF85.430 típusai bizonyos felárért kérhetők négy Eco-pontos változatban. Az optimális üzemanyag fogyasztásuk miatt 5 Eco-pontra értékelt Euro-3-as változatokhoz képest a speciálisan átalakított DAF CF85-ös járművek lehetővé teszik az üzemeltető számára, hogy 25%-kal több utat tehessen meg teherautóival Ausztrián keresztül. A motorvezérlési rendszeren végrehajtott módosításoknak köszönhetően a 12,6 literes, hathengeres, turbófeltöltésű dízelmotorok (280 kW/381 LE és 315 kW/428 LE) nitrogén-oxid kibocsátási értékei jelentősen csökkentek, így megfelelnek a négy Eco-pontos kategória követelményeinek. Az érintett motorok a hagyományos CF85-höz kapható mindegyik fülkeváltozattal (nappali fülke, hálófülke, Space Cab) és hajtásképlettel együtt kaphatók.

Kucsorka Tamás