Több új autóból válogathatunk, mint valaha

2002.07.26. 13:41

 
   
   

Még soha nem volt ekkora a megvásárolható új autók választéka. Az AutoWired által közölt felmérés szerint a brit vásárlók jelenleg 4506 típusból válogathatnak, ami az 1998-ashoz képest 26 %-os bővülést jelent a kínálati oldalon.
A növekedés fő oka az autóépítési technológiák felgyorsult fejlődése, amit jelentősen befolyásol a luxus- és presztízsautók iránt megnövekedett kereslet.
A Mercedes a '98-as 180-hoz képest 447-re emelte megvásárolható modellváltozatainak számát, a BMW pedig majdnem megduplázta ezt a számot, 118 helyett idén 210 féle autóból válogathatunk. Százalékosan nézve a kérdést, a Jaguar ugrotta a legnagyobbat, 9 helyett idén már 46 változatot kínálnak.
Még a Land Rovernél is tapasztalható az erőteljes növekedés, 83 különböző autó rendelhető, míg négy évvel ezelőtt ez a szám csupán 54 volt.
Helen Butterworth, a felmérést készítő CAP újautó részlegének vezetője szerint a növekedés okozói az autósok, akik mindenáron szertnének különbözni szomszédaiktól:
"Ugyanakkor az is igaz, hogy a technológiai fejlődés ugyanúgy közrejátszik a típusok számának növekedésében, mint az individualista autótulajdonosok. A mai autók sokkal gyorsabban kerülnek kifejlesztésre, mint eddig bármikor, és a közös padlólemezek használata sokkal egyszerűbbé teszi az új, akár teljes modellpaletták kifejlesztését."