Tisztábban fest a Mazda

2002.07.29. 15:00

 
   
   

Manapság egyre több autógyártó tér át a vizes bázisú festékek alkalmazására. Ennek elsődleges oka a környezetvédelem, a cégek igyekeznek lecsökkenteni a festőüzemekből párolgó szerves összetevők (VOC) és a szén-dioxid kibocsátását, mely anyagok párolgása súlyos, kellemetlen következményekkel járó levegőszennyezést okoz.
A Mazda pillanatnyilag más utat választott, alacsonyabb oldószer-koncentrációjú festéket, egy forradalmian új háromrétegű festési eljárást és hatékonyabb robotokat alkalmaznak. Az eljárással 15 %-kal csökkent a CO 2 kibocsátás, és 45 %-kal a xilol és toluol által okozott VOC-emisszió.
Így anélkül, hogy áttértek volna a vizes alapú festékekre, az első új típusú festőműhellyel kiegészített gyárban a Mazdának sikerült teljesítenie a szigorú európai VOC normákat. A jövőben a többi gyár is megkapja ezt a felszerelést.
A Mazda ezzel egyidőben elismeri, hogy egyelőre csak félúton járnak az igazán környezetbarát festési eljárás kifejlesztésében, és a közeljövőben ők is áttérnek a vízbázisú festékek használatára.