Egyre megbízhatóbbak az autók

2002.08.01. 16:10

 
   
   

A Which? magazin idei megbízhatósági tesztjét öt japán és két európai autó zárta 100 %-os teljesítménnyel. Az összemérésben 34 000 darab két éves autót vettek számításba, a 2001 januárja és decembere közötti időszakban történt meghibásodásaik alapján.
A Honda HR-V, a Mazda 323 és 626, a Subaru Forester, a Toyota RAV4, az MGF és a VW Beetle bizonyultak teljesen problémamentesnek a vizsgált időszakban.
A sor végén a Renault Espace kullog, minden hat példányból egy lerobbant a megfigyelt egy év alatt. Utolsó előtti helyen a VW Lupo (83 %) és a Land Rover Discovery (86 %) állnak, melyek közül az utóbbi már tavaly is igen gyengén szerepelt. A tavalyi év utolsó helyezettje, a Vauxhall (Opel) Omega 14 %-ot javított eredményein.
A második sorban, 99 %-os problémamentességgel végzett a Seat Leon, a Mercedes-Benz C-osztály és a Honda Civic. A Renault Laguna , a Land Rover Freelander és a régi Audi A4-es mind 87 %-ot értek el.
David Evans, az újság szakértője szerint örvendetes az autók megbízhatóságának javulása, ugyanakkor elkeserítő a visszahívások számának növekedése, mely tavaly 150 000-rel nőtt, több mint 1,5 millió autót hívtak vissza utólagos szerelésekre.
"Véleményem szerint az autógyártóknak még a bemutatótermekbe történő kikerülés előtt kellene a hibákat kijavítani, és ha ez mégsem sikerülne, a visszahívásokat kellene gyorsabb ütemben lebonyolítani."-értékelte a helyzetet Evans.